TFN Mario’s Choice

20/04/2017: oorspronkelijk was hier een tasting van BBR gepland maar wegens omstandigheden is deze verplaatst (meer nieuws later). We waren dus op zoek naar een vervangtasting. We dachten aan een distillery only bottles tasting en vroegen aan Mario of hij deze voor ons wou doen. Hij vond dat echter wat moeilijk met flessen die hij niet kende en deed een mooi tegenvoorstel: wat als ik voor dat budget wat uit mijn kelder mee breng? Daar zeggen we natuurlijk niet neen tegen 😉

De line-up:

 • Imperial 1996 – Lime Pair – Daily Dram – 11Y – 46%
 • Deanston 1977 – The Whisky Agency & The Nectar – 35Y – 40,4% – 253 flessen 
 • Laphroaig 15y – OB – oude versie 
 • Glen Grant 1972 – Duncan Taylor – 35y – cask 1641 – 53,5% – 121 flessen 
 • Connemara 1991 – OB for The Nectar – 16Y – cask V96/1 129 – 50,2% 
 • Arran 1996 – OB for The Nectar – 10Y – Sherry Cask 1855 – 55,2 % – 187 flessen 

Het werd een echt leuke tasting met zeer lekkere whisky’s. Dat bleek ook uit de stemming waar iedereen het moeilijk mee had. Uiteindelijk won de Arran (ja inderdaad de Arran) overtuigend met als mooie 2e de Deanston. Op een welverdiende 3e plaats eindigde de Connemara. Verrassend laatste, met erg weinig stemmen, de enige standaard botteling nl. de LP 15yo.

PS: de avond eindigde met het traditionele hapje en een extra dram (Redbreast CS) van bestuurslid David die jarig was. Slainte David.

TFN: Buddha vs the Beast: the Revenge

02/03/2017 – Bijna 2 jaar geleden hadden we onze 1e B&tB tasting die nogal faliekant afliep voor the Beast 😉 Hij was dus deze keer op wraak uit. Dit leverde een paar bewogen voorbereidingsmeetings op waar de ene na de andere fles tegenover elkaar afgewogen werd.

Uiteindelijk kwamen we tot een line-up waarvan we toch wel zeker zijn dat de uiteindelijke winnaars de aanwezigen waren 😉

De tasting werd geopend met een startertje die we ook blind aanboden. Het ging over de Bowmore Gold Reef 43°. Eentje uit Bowmore’s Travel Retail reeks. Aan 45 euro/1L. is dit best wel een mooie whisky.

En dan ging de strijd van start. De bedoeling was om 3 koppeltjes tegen elkaar te laten strijden. Deze keer gingen we wel stemmen tussen de rondes maar maakten we GEEN scores bekend. Dit om te voorkomen dat de strijd weer te snel gestreden ging zijn 😉

Het begon al goed. Marc (Buddha) wint overweldigend met zijn Talisker met 18 tegen 5 stemmen.
Maar Steven (The Beast) neemt al in de 2e ronde revanche met 19 stemmen tegen 5.We gaan een spannende finale in (maar dat wisten de leden dus op dat moment nog niet) die The Beast wint met een toch wel schitterde Glenfarclas.De wens van de voorzitter komt uit: the Beast wint deze tasting wat volgens hem betekent dat er een 3e confrontatie moet volgen.

Wordt vervolgd???

TFN Members Choice

Zoals traditie het ondertussen eist is onze laatste tasting van het jaar de members choice. Zoals al een paar edities trekt David De Raeve ook dit jaar weer de kar en dit samen met broer Franky, Gunter Vaes en Paul Dejong (1 van onze newbies <- insert smiley hier). Dit beloofde een mooie tasting te worden en toen wij als bestuursleden de kanshebbers voor de lineup zagen (we hebben als bestuur geen invloed op de lineup behalve de validatie of er bepaalde flessen al eens niet de revue gepasseerd zijn) wisten we dat dit een knaller zou worden. Petje af voor onze leden want het gebeurt in deze tijd niet snel meer dat mensen flessen aan inkoopprijs op een tasting zetten. 

De lineup dan: ah ja, Franky besloot lastminute toch ook maar even zijn Wolfburn als starter in te zetten 🙂

 • Linlithgow 1982 Silver Seal 25y 63,4%
 • Littlemill 1990 TWA 23y 52,4%
 • Longmorn 1976 TWA 34y 50,2%
 • Clynelish 1971 DL OMC 30y 50%
 • Mortlach 1996 Cooper’s Choice 19y 53,5%
 • Caperdonich 1972 Maltbarn 39y 55,6%

De winnaar van de avond waren wij allemaal eigenlijk 😉 maar van de whisky won de Clynelish gevolgd door de Caperdonich en de Littemill.
Dikke proficiat aan onze leden voor deze prachtige tasting. We hebben zelfs enkele mooie complimenten gekregen van niet-leden die aanwezig waren op de tasting.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

TFN’s Whiskydiner door Chef zonder Restaurant Inge Lanckacker

We speelden al geruime tijd met het idee maar afgelopen 26/11/2016 was het eindelijk zover: een 7 gangen diner met bijpassende whisky’s. Chef van dienst was Inge Lanckacker. Inge is reeds ruime tijd bekend bij de whiskyliefhebbers als de knappe dame die de festivals afschuimt met lekkere whiskypralines (en ook de pure alcohol waarmee ze haar proevertjes spiked).

Maar zoals gezegd we keken er naar uit en we werden zeker niet ontgoocheld. De reacties achteraf waren zo lovend dat we al onmiddellijk van een vervolg begonnen dromen ;-).

Het menu:

Gepocheerde Sint-Jacobsvrucht met tartaar van kabeljauw, venkelboter, Granny Smith en komkommer
Mortlach 8yo 2008-2016, Signatory vintage, 46°

Granola met kruiden, Noordzeegarnalen, spek, mango en roos
Compass Box ‘The Peat Monster’, 46°

Gebakken zeetong met boekweit, peultjes en conference
Glen Keith 18yo 1995-2013 selected by & bottled for The Finest Notes 10th Anniv., 51,2°

Lamscurry met kokosmelk en gebakken basmati
Kavalan 2010-2016 ex-bourbon cask selected by & bottled for The Finest Notes, 58.6°

Struisvogelfilet met pompoen, witloof en vanillecrumble
Edradour 2006-2015 ex-Sauternes cask matured, 46°

Peperkoek met Oud Brugge, zwarte olijven en sabayon van Deo (porter van D’Oude Maalderij)
Paul John whisky Peated, 46°

Dronken vanillecake met zwarte thee en whisky, donkere chocolademousse, kersen en cassis
Teeling 2015 Single Grain wine cask finish, 46°

En dat het een gezellige avond was kunnen onderstaande sfeerbeelden wel bevestigen.
Bedankt aan Inge, haar team, en jullie allemaal voor een mooie avond.

TFN distilled in 1966

img_3493Wanneer we zeggen dat Pieter iets lekker uit zijn kelder zal halen weten de echte whiskylovers dat het de moeite zal zijn om in te schrijven.
We vonden Mario Groteklaes bereid om deze mooie flessen uit 1966 van wat tekst en uitleg te voorzien.

Set 1 zijn een aantal bottelingen van Hart Brothers. Allemaal redelijk laag in alcohol.

We beginnen met Glenburgie. zeer laag in alcohol, korte afdronk maar toch wel een mooie smaak in de mond. Serge Valentin scoort dit vreemd genoeg ‘maar’ 75. Later op de avond zal deze low-alcohol dram echter wel wegvallen tov het andere geweld.
Next up: Bruichladdich. Wow, prachtige neus. Oude laddie: zelden ontgoochelend en ook nu niet. Mario vertelt ons dat in tegenstelling met de opkomende NAS bottelingen Bruichladdich de andere richting uitvaart en terug een 10yo op de markt zal zetten van de 3 merken die ze in huis hebben.
Nummer 3 is een Highland Park. Vreemde neus in het begin maar die trekt helemaal weg en levert ons toch weer een mooie HP op.

Set 2 zijn de DL OMC’s en we starten met Banff. Dit is absolute top. Interessant weetje: Banff is de distillery die het meest getroffen werd door brand, ongevallen en zelfs ontploffingen.

We gaan verder met een Tullibardine. Zo een typische hit or miss distillery. En deze is echt legendarisch, niet voor zijn geweldigheid alhoewel de meningen hierover verdeeld zijn, maar om die typische speculoos- of peperkoeksmaak. Zelfs Mario heeft geen idee waar dit vandaan komt.
Laatste whisky van de avond is een Glen Mhor (spreek uit Glen Voor). Hmmm die neus, zware sherry, absoluut geen offnotes, volle smaak in de mond. Voor mij persoonlijk de winnaar van de avond.

De eindstand van deze supertasting was: Banff, Glen Mhor, Bruichladdich.
Bedankt Pieter en Mario.

 

TFN Blind Tasting

Pieter en Jean zijn dit jaar van dienst voor onze blind tasting. We krijgen eerst een korte uitleg over hoe we onze zintuigen moeten gebruiken om whisky blind te kunnen inschatten. Daarna is het tijd voor de whisky’s. Een mooie selectie drams waarmee weer het bewijs geleverd werd dat blind proeven en eigenschappen bepalen enorm moeilijk is.

 

Dutch Connection tasting

Afgelopen donderdag 19/05/16 was het alweer de 5e keer dat Michiel Wigman van de Dutch Connection bij The Finest Notes te gast was voor de ondertussen toch wel bekende setup. Geen whiskyfacts over geproduceerde liters of hoogte van stills maar wel overheerlijke drams en sterke verhalen uit het boek van Michiel 😉

Ondanks het feit dat dit geen goedkope tasting is wordt het alsmaar moeilijker om degelijke oude flessen voor deze prijs aan te bieden maar ook dit jaar heeft het bestuur de prijs voor de leden kunnen stabiel houden door wat van de clubkas bij te steken. Ook Michiel heeft zeker zijn best gedaan waarvoor dank.

Zoals je op de foto ziet zijn we de tasting gestart met 2 blind surprises. Eentje op de 1e plaats en de andere op de 4e. Michiel zou pas na het stemmen bekend maken wat er achter het foliepapier verborgen zat 😉

De line-up

De eerste dram blijkt een blend “Glen Park” waarvan Michiel een tijdje geleden een hele voorraad kon indoen. Voor 25€ een koopje. Voor de 4e dram gingen al snel de vermoedens de ronde dat dit geen whisky was en inderdaad, het ging hier om een Armagnac die wel bijzonder lekker was.

IMG_0315De volledige line-up:

 1. Mystery 1: Glen Park blend, 40%
 2. Edradour 1/06/2006 – 20/08/2015 The Ultimate, cask 242, 59.8%
 3. Clynelish 25yo 1990 Cadenheads Cask ends 45.8%
 4. Mystery 2: Armagnac “Le Basque”
 5. Bunnahabhain 38yo 1968-2006 Duncan Taylor #11571 150btls., 43.1%
 6. Tomatin 1966/2002 Celtic Legends #14364, 46%
 7. Glen Avon 57% (uit de jaren 70)
 8. Caol Ila 18yo 1995/2013 Wilson & Morgan butt #10028 494btls., 58,6%

Over de andere 6 kleppers kunnen we kort zijn. Het was er weer knal op. Michiel was wat bang dat er te veel sherry tussen zat maar daar hebben we toch echt niemand over horen klagen 🙂 De stemming was dan ook weer bijzonder moeilijk en eindigde met een eerste plaats voor de Bunna 68, gevolgd door een gedeelde 2e plaats voor de Tomatin en de Glen Avon en op de derde plaats de bijzonder verdienstelijke Clynelish cask end.

Bedankt Michiel en weer uitkijken naar volgend jaar?

TFN 100° proof tasting

IMG_5073De 2e tasting van het jaar. We hadden als bestuur al lang het idee eens iets rond het begrip 100° proof te doen en toen de woordvoerder van de gelijknamige whiskyclub, Gunter Vaes, ook lid werd van onze club wisten we dat de tijd rijp was :-). We vroegen hem deze tasting te leiden en hij had zich mooi voorbereid.
Op een vorige activiteit vroeg 1 van onze leden of we niet eens iets meer konden doen rond het koppelen van geuren en smaken aan whisky en Gunter had bij iedere dram van deze avond, via de tastingnotes, foto’s van de producten geplaatst waarmee de schrijver van de tastingnotes de whisky beschreef. (ik werd door Gunter contractueel verplicht hier zeker te vermelden dat het niet zijn tastingnotes waren). Zeer interessant moet ik zeggen zelfs voor de ‘gevorderden’ 😉

Dat doet ons bijna vergeten dat de whisky’s ook wel zeer te pruimen vielen. Onze line-up:

 1. Arran 100° proof
 2. Glenmorangie Traditional 100° proof
 3. Aberlour 100° proof
 4. Benromach 10yo 100° proof
 5. Bowmore 100 degrees proof
 6. Talisker 57° North

Zeer interessante tasting en aan de commentaar achteraf te horen werd deze mening zeker gedeeld door de aanwezigen. De top 3 was wat verdeeld maar uiteindelijk eindigde de Aberlour op de 1e plaats gevolgd door de Glenmorangie en de Bowmore.

IMG_5072

TFN meet The Toshan Man – Auchentoshan Extravaganza

25/02/2016 – Onze eerste tasting van werkjaar 2016 en wat voor eentje. We hadden Mark Dermul over de vloer. Mark is gekend in het whiskywereldje vooral door zijn website en blog www.whivie.be (Whisky voor Iedereen) waarop hij in een razend tempo de ene na de andere whisky bespreekt. Regelmatig vind je er ook een rambling terug, dat zijn Mark’s v(video)logs. Zo was er oa de rambling over onze vorige IMG_4732botteling: Youtube link

Over de line-up ging menig mailtje over en weer en uiteindelijk besloten we samen voor onderstaande 7 Auchentoshans.

 • Auchentoshan Virgin Oak OB, 2013, 46%
 • Auchentoshan Blood Oak OB Travel Retail, 2015, 46%
 • Auchentoshan 15yo 1981-1996 Cadenhead Authentic Collection, 64,1%
 • Auchentoshan 24yo 1989 Carn Mor Celebration of the Cask, hogshead #4905, 54,1%, 103 bts
 • Auchentoshan 20yo 1984/2004 Signatory Dumpy Cask #259, 56,6%, 289 bts
 • Auchentoshan Solera OB 2012, 48%
 • Auchentoshan 11yo 1999-2010 Malts of Scotland for Fulldram X-mas, 56,4%, 186 bts

Het werd zoals verwacht een leuke avond. Mark wist ons heel wat bij te leren over de distillery en haar malts met wat zijsprongetjes naar zijn andere hobby’s zoals Star Wars. Ik vermoed dat Mark ook heel wat bijgeleerd heeft over andere dingen maar daar gaan we verder niet over uitwijden. De aanwezigen weten waarover ik het heb 😉

De avond ging snel voorbij en net voor het hapje kwamen we nog tot volgende uitslag over onze top 3. De stemmen lagen redelijk uit elkaar wat betekent dat de flessen aan elkaar gewaagd waren.

 1. Auchentoshan 20yo 1984/2004 Signatory Dumpy Cask #259, 56,6%, 289 its (26pt.)
 2. Auchentoshan 24yo 1989 Carn Mor Celebration of the Cask, hogshead #4905, 54,3%, 103 bts (25pt.)
 3. Auchentoshan 11yo 1999-2010 Malts of Scotland for Fulldram X-mas, 56,4%, 186 bts (24pt.)

Mooie opener van dit seizoen lijkt me.

PS: Mark vond onze Kavalan super en zal er wss een nieuwe rambling over opnemen.