Lochside distillery

Lochside distillery was gevestigd in Montrose aan de oostkust van Schotland. Het opvallende aan de distilleerderij was zijn vorm: het deed een beetje denken aan een kasteel of aan een Duitse bierbrouwerij.
Maar de distilleerderij was geen lang leven beschoren.
Voor er whisky werd gemaakt, was het een bierbrouwerij, genaamd Deuchars. Deze bestond al vanaf 1781. In 1957 nam MacNab Distilleries Ltd. de bierbrouwerij over toen deze met zijn produktie stopte en naar Edinburgh verhuisde.  Joseph Hobbs was een van de investeerders.

Hobbs kende al ‘t een en ‘t ander van whisky distilleren. Zo werd zijn naam genoemd met een andere graandistilleerderij Hillside en ook met bvb Ben Nevis.  Het was de bedoeling van Hobbs om enkel graan te distilleren. Maar aangezien er meer graan distilleerderijen bijkwamen, die veel grotere hoeveelheden konden produceren aan lagere kosten, begon Hobbs eraan te denken om ook malt whisky te gaan produceren. Dit begon hij te doen vanaf 1961. Hij ‘blended the whiskies at birth’, wat wil zeggen dat hij de new spirit van graan en malt mengde, om deze blend dan op vat te laten rijpen. Een lekker voorbeeld hiervan hebben we reeds met onze club geproefd, namelijk de Lochside ‘Blende at birth’ 1964 van Scotts Selection. Hobbs stierf in 1964 en de distilleerderij werd gesloten in 1971.

Twee jaar later kwam de distilleerderij in handen van Destilerias y Crianza del Whisky SA of Madrid, een onderdeel van Pedro Domecq Sherry. Zij stopten onmiddellijk met de productie van graan whisky en de single malt die er geproduceerd werd, ging voor een groot deel in de Sandy Macnab blend, die vooral op de Spaanse markt werd verkocht. Vanaf 1987 werd er een 10 jarige single malt op de markt gebracht. Dit was een succes zodat er verandering op til was.

In 1992 nam Allied Distillers Lochside over en dat was het begin van het einde. In juni van dat jaar stopte de productie van de single malt en alle resterende stock werd verkocht. De warehouses werden afgebroken en het personeel kwam op straat te staan.

Men was van plan om de distilleerderij af te breken in 2005, maar een vuur verwoeste reeds een deel in 2004. De volgende link laat zien wat er nu in de plaats staat: link (Google street view).

Lochside distillery is, spijtig genoeg, verleden tijd. Af en toe duikt er een single malt botteling op of vind je er in een (verticale) tasting.

2 Replies to “Lochside distillery”

  1. Steven

    In de kelder van Pieter hebben we er ook nog een paar gevonden 😉

Comments are closed.