Unief maakt brandstof met bijproducten van whisky

Gelezen in De Standaard Online:

De Napier University in het Schotse Edinburgh kondigde aan een patent te hebben ingediend voor de ontwikkeling van een speciale vorm van biobrandstof. Een onderzoeksteam van de universiteit ontdekte de meerwaarde van enkele bijproducten die vrijkomen tijdens de productie van whisky.

De biobrandstof werd ontwikkeld na een project van twee jaar dat 260.000 pond (317.000 euro) kostte. De wetenschappers gebruikten de twee voornaamste bijproducten van het productieproces van whisky. Het gaat om de zogenaamde ‘pot ale’ en de ‘draf’.

‘De Europese Unie verklaarde dat biobrandstoffen 10 procent van de totale brandstofverkoop moeten vertegenwoordigen tegen 2020. We zijn gedreven om nieuwe en innovatieve bronnen van hernieuwbare energie te vinden’, aldus professor Martin Tangney, directeur van het Schotse onderzoekscentrum.

Volgens Tangney wordt de nieuwe biobrandstof gemaakt van organisch materiaal dat al gebruikt wordt tijdens industriĆ«le processen. ‘De meest waarschijnlijke distributievorm zou zijn om 5 tot 10 procent van de biodiesel te vermengen met benzine of diesel. 5 tot 10 procent minder van de gewone brandstof betekent echter reeds een zeer, zeer groot verschil’, aldus Tangney.

(Bedankt Wouter)

Leave a Reply