TFN Mr. Pink Rides again

Oops he did it again zong Britney Spears ooit (of ongeveer toch) en dat is echt toepasselijk op de 2e doortocht van Danny Eekelaers aka Mr. Pink. Het concept van deze tasting was ongeveer gelijk met die van vorig jaar. Danny heeft 6 koppeltjes samengesteld (drams bedoelen we hé) van iedere keer 1 Speyside en 1 Highland whisky. Deze laat hij, per koppeltje, aan 2 van onze leden proeven. Die leden beschrijven de whisky en zeggen hun voorkeur. De aanwezige leden bepalen dan, door stemming, of ze de voorproevers volgen of niet. Danny doet vervolgens het meest verschrikkelijke deel van de tasting nl. laten zien wat we NIET proeven (ik heb regelmatig de f..cks, damns, enz. horen rondvliegen). De gekozen fles word dan geschonken en zo komen we tot een interessante lineup.

Zoals verwacht werd het weer een erg lekkere maar vooral leuke tasting en we vergeven Danny voor zijn regelmatige politieke incorrectheid ;-). We vergeven hem iets minder voor de flessen die hij ons niet liet proeven maar dat maakte hij dan weer ruim goed door een aantal extraatjes mee te nemen die als beloning voor goede opmerkingen uitgedeeld werd.

Dit was de volledige lineup inclusief de Aultmore als aperitief en de instinker als extraatje. In de uitnodiging stond dat er zeker geen Edradour geschonken ging worden. Niemand had geraden dat Danny zijn extraatje dan ook, een zeker niet te versmaden, sherry bomb Edradour was.

  1. Aultmore 15yo 1976-1992 (43% ,Bristol Brandy Company)  (aperitief)
  2. Tullibardine 32yo 1973-04/2006 (46,3%, OB, hogshead 361, 239 bts.)
  3. Glen Mhor 28yo 06-1975/05-2004 (50%, DL, OMC, casks 573, 309 bts.)
  4. Royal Lochnagar 30yo 1973/2003 (57.9%, DL Platinum, 239 bts.)
  5. Glen Spey 31yo 1977/2009 (55.8%, MoS, bourbon hh, cask #3656, 210 bts.) 
  6. Glen Ord 30yo (58.7%, OB, 2005)
  7. Coleburn 26yo 1983/2009 (49.5%, The Whisky Agency Fossiles Series, Bourbon, 120 bts.) 
  8. Edradour 12 yo 2005 (61,4%, OB for The Whisky Exchange 2018, first-fill Oloroso butt #131, 567 btl.) (extraatje)

De drams die helaas aan onze neus voorbij gingen:

  1. Pittyvaich 28yo 04/1979-06/2007 (51,4%, Duncan Taylor, Rarest of the Rare, cask 5639, 201 bts.)
  2. Inchgower 35yo 1974/2009 (57%, Thosop, refill sherry cask, 42 bts.) 
  3. Glenburgie 26yo 03-06-1975/15-04-2002 (53.7%, Signatory, cask #5990, 207 bts.)
  4. Glenturret 34yo 1977/2012 (48.4%, Maltbarn, bourbon barrel, 249 bts.)
  5. Aberlour-Glenlivet 8yo 1965 (50%, OB, Cube bottle, small cork, Rinaldi Import, 75cl, 1973*) 
  6. Tomatin 35yo 1978/2014 (46,5%, Cadenhead, Small Batch for the Nectar, hogshead, 216 bts.)

Bedankt Mr. Pink, u aanwezigheid werd ten zeerste geapprecieerd.

De volgende tasting is gepland op 4 april 2019 en dan zullen er een aantal distillery only bottelingen gepresenteerd worden.

TFN: Lekkers uit de kelder van Pieter – Douglas Laing 1966

Mensen die al langer lid zijn van onze whiskyclub zijn al talloze keren getrakteerd op lekkers uit de kelder van Pieter. Pieter Gorrens, reeds jaar en dag bestuurslid van onze club, duikt regelmatig in zijn kelder om wat lekkers vanonder het stof te halen en met ons te delen voor zeer democratische prijzen. Ook nu weer heeft hij 6 pareltjes van Douglas Laing weten vinden gedistilleerd in 1966 en gebotteld tussen 2000 en 2003.
We zouden van blijheid beginnen rondspringen ware het niet dat, door een zware ziekte, dit de laatste tasting wordt die hij voor onze club zal doen. Laat ons dus nog een keer extra genieten en het glas heffen op Pieter. Slainte!

Tamdhu DL OMC 34yo 1966-2000, 50% (37)
Miltonduff  DL OMC 35yo, 1966-2001, 41,1% (8)
Tomintoul  DL Platinum 37yo, 1966-2003, 52,8% (28)
Glendullan DL Platinum 36yo, 1966-2002, 55,1% (46)
Blair Athol  DL Platinum 37yo, 1966-2003, 41,8% (15)
North Port DL OMC 35yo 1966-2001, 50% (22)

Ik denk dat iedereen in de groep wel beseft wat voor een uitzonderlijk moment dit was. Bedankt Pieter, hopelijk kan je toch nog een tijdje genieten. Ook bedankt aan Mario Groteklaes om deze mooie tasting voor ons te hosten.

Volgende tasting is onze TFN 15yo Lustrum tasting op zat. 22/09/2018 – 18u. Dit wil je echt niet missen. 6 knallers van Cadenheads bottelingen aan de man gebracht door Mark Watt himself.

TFN The Board’s Choice

Na enkele jaren werd het opnieuw tijd voor een Board’s Choice. Nog even de oorspronkelijke bedoeling: geen supertasting, geen wedstrijdje “wie heeft de beste fles” maar een tasting met flessen uit de eigen collecties van de bestuursleden of een nieuw aangekochte whisky maar steeds een dram waar desbetreffend bestuurslid nieuwsgierig naar was of altijd al eens had willen proeven.

Er is ook een tegenhanger van deze tasting nl. de Member’s Choice en de laatste jaren werden we toch wel regelmatig in snelheid genomen door onze leden. We moesten daar dus iets aan doen. Onze eerste tegenactie was het inlijven van David De Raeve in ons bestuur (ik weet het: dat was gemeen). En David zette de toon ook direct toen hij als eerste zijn fles doorzond.
Klein minpuntje: onze voorzitter bleef uiterst streng met het budget 🙂

We maken ons echter sterk dat we een toch wel deftige line-up aan de aanwezigen hebben aangeboden:

  • Wouter: Teaninich 40yo 1973-2013, Nectar of the Daily Drams, 40,4% (13)
  • Steven D.: Balblair 1983-2015, OB, 46% (0)
  • Pieter: Glen Moray 27yo 1988-2015, Jack Wiebers Old Train Line, cask 1341 204btls., 44,6% (4)
  • Marc: Bunnahabhain 1987-2014, Liquid Art, 115btls., 51,3% (31)
  • Steven T.: Clynelish 27yo 1982-2010, Nectar of the Daily Drams & LMDW, 59,6% (16)
  • Ferdi: Irish Single Malt Peated 22yo 1991-2014, Eiling Lim, 116btls.,  48,6% (17)
  • David: Glen Grant 39yo 1972-2011 The Perfect Dram, 119btls., 53,2% (59)

De stemming gaf volgende top 3 als resultaat: Glen Grant, Bunnahabhain, Irish Single Malt.

 

 

TFN Wandeling

Op 6 mei 2018 werd er door het bestuur een wandeling georganiseerd in de Teut. Ondanks de beperkte opkomst werd het toch een gezellige, toffe voormiddag en werden er verschillende leuke drams geproefd. De weergoden waren ons ook goed gezind. In het najaar doen we dit nog eens over. Hou alvast zondag 30/09/2018 vrij in jullie agenda.

TFN The Whisky Fair preview tasting

Ieder jaar zijn er, speciaal voor het whiskyfestival The Whisky Fair in Duitsland, bottelingen van The Nectar. Dit jaar vonden we Mario Groteklaes bereidt deze net voor het festival te laten proeven aan onze leden. Het had wat voeten in de aarde gezien de 2 laatste flessen net de week voor de tasting geleverd werden maar het was de moeite waard.

Een teken van een goede evenwichtige tasting is een moeilijke stemming voor een top 3 en dat was het deze keer echt wel. We zijn wel kwaliteit gewend van The Nectar maar dit was echt wel op hoog niveau.

De lineup:

 

1 Bunnahabhain 1989 28Y 43,5° DD (21)
2 Blair Athol 1988 29Y 50,8° DD (22)
3 Deanston 1999 19Y 49,3° DD (29)
4 Glen Keith 1993 24Y 51,2° DD (9)
5 The Prince of the Highlands 1996 50,9° DD (41)
6 Caol Ila 2007 11Y 53,2 DD (10)

Aan de punten te zien (achter de drams) lijken de Glen Keith en Caol Ila wat te ontgoochelen maar dat was zeker niet zo. Het komt zelden voor dat iedere whisky in een tasting stemmen voor 1e plaats krijgt en dat was hier wel degelijk zo. Als je de kans krijgt 1 van deze whiskies te proeven … zeker doen. Echt de moeite waard, alweer bedankt Mario.

PS: nog een dikke proficiat aan bestuurslid David die jarig was en trakteerde op een toepasselijke Daily Dram Glen Garioch 23yo.

TFN: Mr. Pink tasting

22/03/2018: Onze eerste premium tasting van het jaar dient zich aan en we hebben iets bijzonder kunnen plannen. Danny Eekelaers aka Mr. Pink is bereid gevonden een deel van zijn collectie te delen met onze leden. Iedereen die wel eens naar een festival gaat is vast en zeker Danny al eens (letterlijk) tegen het lijf gelopen. Als je een foto op de term “levensgenieter” moet plakken zou het wel eens Danny zijne smoel kunnen zijn. Fan van het betere bier, wijn, eten, bourgondiër all round maar vooral ook zeer gepassioneerd.
Normaal gezien doet Danny geen tastings of het moest in het verleden voor Fulldram zijn, de gekende whiskyclub uit Leuven waar hij lid was. Voor onze club wou hij echter wel een “efforke” doen en wat voor één.
Het concept: 7 flights (voor iedere streek eentje, een Ierse- en een mystery flight). Voor iedere flight zet Danny 3 flessen blind voor 2 van onze leden, deze leden beschrijven de 3 drams en kiezen er eentje als favoriet uit, de rest van de club stemt op basis van deze info voor welke dram ze gaan. Daarna laat Danny eerst zien welke drams de rest van de leden NIET gaan proeven ;-). Soms worden de kiezende leden net niet gelyncht 😉

De uiteindelijk gekozen line-up (tussen haakjes vind je de scores):

  1. Aperitief: Port Dundas 38 yo 1973/2011 (54.3%, Duncan Taylor, Rare Auld, cask #128322)  (0)
  2. Lowlands: Glen Flagler 5yo (40%, OB, Black & red shield label, 100% Pot Still Scotch Whisky, 75cl, 1975*) (0)
  3. Highlands: Glendronach 25yo 12-12-1977/02-05-2003 (54.6%, Signatory Vintage, C#3695, 242 Bts.) (4)
  4. Speyside: Banff 29yo 11/1975-03/2005 (40,7%, Duncan Taylor Rarest of the Rare, #3417, 144 bts.) (33)
  5. Campbeltown: Springbank 15yo (43%, OB, 150 cl, Pure Malt, Black Ceramic Jug for Vinicolo, 1980’s) (14)
  6. Islay: Ardbeg 1978-2000 (53%, Gordon & MacPhail Spirit of Scotland, C#454) (28)
  7. Ireland: Undisclosed Irish Single Malt Whiskey 24yo 1991/2016  (49%, Teeling, for Whisky Fair Rhein Ruhr, cask 8390, 162 bts.) (32)
  8. Mystery: Loch Lomond – Inchmurrin 14yo 04/2003-06/2017 (56,3%, OB for Whisky Nerds, Sherry Cask, 17/169-1, 264 bts.) (4)

 

Ik denk dat het duidelijk is dat dit een zeer leuke, interactieve tasting was. Klein aandachtspunt voor het bestuur: als we Danny nog een keer vragen (en dat zijn we zeker van plan) moeten we ofwel al om 17u beginnen, een zondagnamiddag uitkiezen of een hotel meerekenen want als de voorzitter de tijd niet nauwkeurig had bewaakt zaten we er nu nog 😉

Bedankt Danny!

PS: een overzichtje van wat we niet hebben geproefd (allez: toch niet allemaal)

 

De volledige selectie van de flessen die Danny voor deze tasting geopend heeft (waanzin).

Aperitief
0) Port Dundas 38 yo 1973/2011 (54.3%, Duncan Taylor, Rare Auld, cask #128322) 
 
Lowland
1a) Glen Flagler 5yo (40%, OB, Black & red shield label, 100% Pot Still Scotch Whisky, 75cl, 1975*)
1b) Glenkinchie 17yo 04-08-1978/06-1996 (60,8%, Signatory Vintage, #3479, 270 bts.)
1c) Saint Magdalene – Linlithgow 21yo 10-1982/07/2004 (63,5%, Duncan Taylor Rarest of the Rarest, cask 2214, 633 bts.)
 
Highland
2a) Tomatin 19yo 1974/1995 (43%, Cooper’s Choice, 43%)
2b) An Cnoc 30yo 1975-11/2005 (50%, OB)
2c) Glendronach 25yo 12-12-1977/02-05-2003 (54.6%, Signatory Vintage, C#3695, 242 Bts.)
 
Speyside
3a) Banff 29yo 11/1975-03/2005 (40,7%, Duncan Taylor Rarest of the Rare, #3417, 144 bts.)
3b) Longmorn 31yo 05-1976/06-2007 (54.1%, The Whisky Fair, bourbon hogshead, 131 bts.)
3c) Tamdhu 1973/2008 (56%, G&M Reserve, First fill Sherry, C#3230, 481 bts.)
 
Campbeltown
4a) Springbank 15yo (43%, OB, 150 cl, Pure Malt, Black Ceramic Jug for Vinicolo, 1980’s)
4b) Springbank 12yo (43%, OB, Pure Malt, Black Ceramic Jug for Vinicolo, 1980’s)
4c) Glen Scotia 31yo 05-1975/2006 (51,4%, Dun Bheagan, Barrel, #2191, 144 bts.)
 
Islay
5a) Bunnahabhain 33yo (45,5%, Royal Mile Whiskies, #6249, 201 bts.)
5b) Laphroaig 10yo (43%, OB, Old front label without Royal Warrent, 20 cl)
5c) Ardbeg 1978-2000 (53%, Gordon & MacPhail Spirit of Scotland, C#454)
 
Ireland
6a) Undisclosed Irish Single Malt Whiskey 24yo 1991/2016  (49%, Teeling, for Whisky Fair Rhein Ruhr, cask 8390, 162 bts.)
6b) Undisclosed Irish Single Malt Whiskey 24yo 16/10/1991-17/11/2015 (54,9%, Rolf Kaspar, Hotel Essener Hof, Historic Series No. 5, bourbon cask, 8461#, 161 bts.)
6c) Undisclosed Irish Single Malt Whiskey 24yo 16-09-1991/12-01-2016 (54,6%, Rolf Kaspar, Hotel Essener Hof, Historic Series No. 6, #6868, 223 bts.)
 
Mystery dram
7a) Loch Lomond – Inchmurrin 14yo 01/2003-05/2017 (53,3%, OB for Whisky Nerds, Bourbon Cask, 17/168-1, 174 bts.)
7b) Loch Lomond – Inchmurrin 14yo 04/2003-06/2017 (56,3%, OB for Whisky Nerds, Sherry Cask, 17/169-1, 264 bts.)

TFN Whiskydiner 2017

Opnieuw bevestigt Inge Lanckacker, Chef zonder Restaurant, op ons 2e whiskydiner. Na vorig jaar waren de zitjes tamelijk snel uitverkocht en met een volle zaal begonnen we aan onderstaande, indrukwekkende menu. Het werd alweer een gezellige avond met  overheerlijk eten, top bediening (mag ook eens gezegd worden) en lekkere whiskies.

  1. Bunnahabhain SV CSC ’03-’14 59,1%
    Havermoutreep met kip, spek, auberginecrème en tuinbonen
  2. Pulteney OB handbottled 1989-2006 60,8%
    Bataat met miso, zalm, scampi, popcorn en geroosterde pinda’s
  3. Ardmore Liquid Sun 1992-2011 49,9%
    Licht soepje met tuinkruiden, garnituur van groene groenten en krab
  4. Glenfarclas OB for TWC 103°proof 58,6%
    Brioche met gebakken eendenlever, chocoladepasta en hazelnoot
  5. Dark Angel DD 1996-2008 46%
    Varkenswangentjes met butternut, wortel, speculaas en mango
  6. Bowmore Tempest Batch 1 55,3%
    Verlorenbrood met rode biet, aardbei en verse geitenkaas
  7. Rosebank GM CS ’91-’08 57,9%
    Rijstpap met kokosmelk, witte chocolademousse met whisky en tropisch fruit

 

Enkele sfeerbeelden:

Bedankt aan alle aanwezigen voor een leuke avond en ik vermoed dat er nog wel een derde keer zal volgen 😉